30 Oca Teoriden Pratiğe Gıda Güvenliği ve Gıda Güvencesi Webinarı – Bülten
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, TGDF Akademi’nin 27 Ocak 2021’de düzenlediği Teoriden Pratiğe Gıda Güvenliği ve Gıda Güvencesi başlıklı Webinar’da katılımcılarla gıda üretiminin en temel kavramlarını anlattı.
Moderatörlüğü TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik’in yaptığı Webinar’da sözlerine TGDF ailesini selamlayarak başlayan Prof. Dr. Nevzat Artık, geçmişte önemi yeterince bilinmeyen gıda güvenliği kavramının COVID-19 ile birlikte daha iyi anlaşıldığını söyledi.
Gıda Güvenliği ve Gıda Güvencesi
Gıda güvenliği ve gıda güvencesi kavramlarının ayrımına değinen Prof. Dr. Artık, “Gıda güvenliğini; güvenli gıda üretimini sağlamak amacıyla gıdaların üretim, işleme, muhafaza, taşıma ve dağıtım aşamalarında gerekli kuraklara uyulması ve önlemlerin alınması şeklinde tanımlayabiliriz.
Gıda güvencesi ise gıdaların ülkenin tüm nüfusuna yetecek düzeyde olmasıdır” dedi. Artık, uzman olmayan kişilerin televizyon programlarında konuşurken bu kavramları sıkça birbirine karıştırdığından da bahsetti.
Gıda güvenliğinin Türkiye ve Türkiye’nin yakın ilişkiler kurduğu Avrupa Birliği’ndeki durumunu değerlendiren Prof. Dr. Artık, “Avrupa Birliği’nde 2002 yılındaki bir kriz yaşandı. Bu tarihten itibaren konuya yaklaşım değişti. Üye olmasak da ticari ilişkilerimiz, ihracat yapıyor olmamız nedeniyle Avrupa Birliği’ndeki mevzuata uyum konusu önemli. İhracat yaptığımız diğer ülkeler için de bu geçerli” dedi.
III. Tarım ve Orman Şurası Gıda Güvenliği ve Güvencesi Komisyon Raporu’na da değinen Artık, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin Tarım Şurası’nda çalışma grubu olarak başladığını, 110 kişinin çalışmaya katıldığını söyledi ve süreci anlattı.
Gıda israfının dünyaya maliyeti
En fazla gıda kaybı ve israfı yapan ülkelerin Suudi Arabistan, Endonezya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri şeklinde sıralandığını söyleyen Prof. Dr. Artık, dünya genelinde üretilen gıdanın 3’te 1’inin kaybedildiğini aktardı.
Artık, “Gelişmiş ülkelerde gıda israfı tüketiciler tarafından yapılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise yetersiz teknoloji ve sistemler nedeniyle hasattan başlayarak %3-20 arasında ürünlerde kayıp oluşabiliyor. Dünyada toplam gıdanın 1.3 milyar tonu kaybediliyor, bunun yıllık maliyeti 750 milyar dolar. Üstelik bunlar güncel rakamlar değil. İsrafın faturası 1 milyar doları aşmış olabilir” dedi.
Türkiye kendi gıdasını ne kadar üretebiliyor?
Türkiye’nin tarım ürünlerindeki yeterliliği hakkında da bilgi veren Artık, “Yeterlilik düzeyi arpada %90, kırmızı mercimekte %90, nohutta %87,5. Meyve ve sebzede %100. Son günlerde çok tartışılan ayçiçeğinde %64. Hayvan yeminde sıkça kullanılan soya fasulyesi ise yalnızca %5. Bu oranlara bakarak yeniden havza ve ürün planlaması yapmalı, çiftçiyi yönlendirerek bu oranları arttırmalıyız” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Artık, konuşmasının devamında gıda güvenliğinde gıda zinciri yaklaşımı, AB Gıda Politikası Değişim, Avrupa Gıda Mevzuatı, AB’ye Uygun Gıda Güvenliği Otoritesi gibi konulara da değindi.
Sektör paydaşlarının yoğun ilgi gösterdiği Webinar, sunum sonrasında katılımcıların sorularıyla devam ederek tamamlandı.